When Hurricane Harvey hit Houston in August 2017, it was devastating to so many people and their homes. Not only were houses destroyed, but so were rental communities and local business offices. Village on Memorial Townhomes happened to be one of those rental communities that was left to rebuild after Harvey. Located off I-10 in the Energy Corridor of Houston, the property flooded once the Barker Reservoir was released to prevent additional catastrophic flooding throughout Houston.

Below is a photo (sorry it’s blurry!) that shows the impassable entry to the property.  In the second photo, the water is beginning to rise inside the property.

With the exception of the leasing clubhouse, the entire property flooded at Village on Memorial. Since the remainder of the property was undergoing a major renovation, it was time for a fresh start for the clubhouse too.

To symbolized strength and new beginnings, we wanted the entry to be grand. Below is the before & after. The entry console is a favorite of mine. It’s bold and says we are strong and we will overcome!

Below is a before photo of the seating area at the clubhouse. Wow- the orange and brown paint had to go! Paint alone would give this office a major update, but we wanted to update some of the furnishings too. I had to be very deliberate on what to keep and replace for the clubhouse since the majority of the budget was designated for the townhomes.

I decided to keep the chocolate brown sofa, but update it with fresh accent pillows. We also decided to keep the existing petrified wood accent table since it was so unique. I replaced the coffee table to a set of square nesting tables, and also replaced the existing accent chairs to custom chairs from Bernhardt Furniture. Along with custom drapery and a new area rug, everything really tied together.

In the resident room where tenants enjoy community events, the space needed a facelift and improved functionality.

By opening up the bar area, we created seating for 10. We replaced the dark granite countertops with quartz and gave everything a fresh coat of paint. A mural vinyl wallcovering serves as a backsplash that pairs nicely with glass pendant lighting hung over the island.

For the lounge area of the resident room, we painted and updated a few of the furnishings. For the lighting, we replaced the ceiling fans and track lighting with modern LED fixtures. To create additional seating, we added a built-in upholstered bench.

In the business center where residents plug-in to work, we removed the outdated fax/copy machine cabinetry.

By removing the built-in, we created a professional and comfortable business lounge.

It was a pleasure being a part of this renovation and helping the community get back on their feet. To view the model that we designed and decorated for this property, click here.

For information on how we can help you with your renovation project, contact us for a free 30 minute Meet Your Neighbor call.

Your neighbor,

April